Učestala pitanja

PITANJE:

Ovak udomili smo ženku američkoga stafforda sa godinu i dva mjeseca i krajem 8 mjeseca se počela tjerati i sve je bilo normalno ali poslije tjeranja sise su joj natečene i tak iza al se osjeti jako dok mužjaci lude za njom i sada je počela stvari skrivati i traži mjesto po stanu kao da lažnu trudnoću ima pa me zanima kak da joj pomognemo iako nam je veterinar rekao da će to proći al sise su joj jako natečene i vruće a nama je zao da skaču ostali psi i da se pati tako? Hvala i lijep pozdrav

ODGOVOR:

Lažna trudnoća je psihološki poremećaj. Promijenite dnevni raspored: izvodite ju u drugo vrijeme van, promijenite mjesto gdje spava, uklonite igračke koje "glume" štenad, pojačajte fizičku aktivnost ( bicikl, loptica, kupanje ), smanjite kalorijski unos ( manje hrane i neka je posnija ) , izbjegavajte mliječnu hranu i vitamine.
Stavljajte hladne obloge na sise, možete i stavljati zdrobljeni list peršina ili zelja.
Nemojte ju izdajati.
Laktaciju je moguće zaustavljati i lijekovima no oni mogu izazivati mučninu, povraćanje... Uz lijek obično do zasušenja dođe unutar 7 dana. Za lijek trebate recept ( ponovno veterinaru ).
Ako bi sise postale čvorovite na opip i mijenjale boju svakako otiđite vetu ponovno jer se razvio mastitis što može biti opasno.

PITANJE:

Poštovani, krajem prošle godine sterilizirali smo macu koja je tada bila stara 9mj i počela se tjerati. Prije cca.5 dana  (2tjedna nakon sterilizacije) opet se počela tjerati. Veterinar nam je objasnio da je to zato što smo je sterilizirali u toku tjeranja (prije sterilizacije smo mu to napomenuli pa je rekao da nema veze) te da će se to za tjedan dana smiriti te se više neće ponoviti.
Da li je to točno ili ipak moramo nešto drugo poduzeti i šta? Vidimo da joj nije lako jer mijauče, zavija, diže guzu i slabo jede i ne želimo da se pati. Maca je isključivo kućna i ne ide van.

ODGOVOR:

Nezgodna situacija!

Moguće je da je zaostao djelić jajničkog tkiva iz dva moguća razloga: jedan je da je jajničko tkivo izdvojeno negdje u trbušnoj šupljini na neuobičajenom mjestu te ga ne možemo otkriti  te druga mogućnost da tijekom operacije nije uklonjeno jajničko tkivo u cijelosti.

Ako će se tjeranje ponavljati , kako bi bilo za očekivati u slučaju zaostalog jajničkog tkiva, moguće je napraviti revizijski zahvat nastojeći otkriti zaostalo tkivo i ukloniti ga.

Ishod nije sigurno poželjan ukoliko je uzrok prvotni (ektopično tkivo).

 


PITANJE:

Poštovani, kastrirala bih muškog psa, maltezera star je 4,5 godine. Imam informaciju da postoji metoda kastracije tako da se na testisu napravi mali rez i da se sadržaj "isisa"  i da je taj način najneinvazivniji. Zanima me radite li i vi takvu metodu? Znam da vi imate inhalacionu anesteziju i svakako bih i nju. Hvala vam i srdačan pozdrav, Mirna.

ODGOVOR:

Rez se napravi no na koži, a ne na testisu. Testise vadimo kroz isti rez koji je tek toliki da osigura prolaz testisa, kod maltezera oko 1,5cm. Rana zaraste za tjedan dana. Prvih nekoliko dana je važno da miruje što više i ne dira ranu, obično je nužno zaštititi ju okovratnikom. Tijekom tri dana po op. uzima sredstva protiv bolova.

Dva ili tri dana nakon op. treba navratiti na kontrolu te ponovno sedmog do desetog dana.

 

Pozdrav!

PITANJE:

Poštovani,

imam njemačkog ovčara Peru, starog točno godinu dana. Prije nekoliko dana primijetila sam da šepa kada hoda, te da nastoji ne spustiti nogu kada stoji. Normalno trči i skače. Ne znam da li je šepanju prethodila neka trauma jer je inače jako živahan i razigran. Nogu sam pregledala detaljno koliko sam mogla, nema vidljivih otoka niti rana, a koliko sam uspjela pregledati šapu nema niti stranih tijela. Veterinar nam je rekao da pričekamo desetak dana ako se nastavi da dođemo. Jako smo zabrinuti, pa Vas molim ako nam možete dati svoje mišljenje (znam da je teško bez da vidite psa ) :(.
Unaprijed hvala! S poštovanjem, Marija.

ODGOVOR:

Pozdrav!

      Skloni smo zanemariti bol kada nije osobito jak i kada imamo sadržaj koji nam skreće pažnju. U mladosti smo razigraniji pa je takvo ponašanje izrazitije. U šetnji ili kakvoj drugačijoj aktivnosti koja mu zaokupi pažnju neće pokazivati bol no u mirovanju dok ima vremena obratiti pažnju na nju hoće.
      Ako se radi o uganuću na pr, vjerojatno će prestati rasterećivati nogu za dan, dva.

     Mala je vjerojatnost da se radi o lomu, a da bi pas hodao opterećujući slomljenu nogu.

     Kod pasa u dobi pola godine, godinu dana starosti  zna se pojaviti bolnost dugih cjevastih kostiju ( najizrazitija bude na podlakticama i potkoljenicama ). Bol može zahvatiti jednu ili više nogu, seliti se iz jedne u drugu. Bolest zovemo panostitis.  Lijeka takvoj boljki nema, prolazi spontano. Tek ako je bol toliko jaka da pas odustaje od kretanja i postoji opasnost od zaostajanja u rastu daju se sredstva protiv bolova.

Ako se pas kreće u hodu i trku bez hramanja vjerujem da će sve uskoro opet biti dobro.

Sretno!

 

Prva pomoć

Preuzmite Prvu pomoć za vašeg kućnog ljubimca        FirstAidKit