Ljubavni zov veljače

Ljubavni zov veljače

            Jeste li čuli za veljačenje?

Pod kraj zime započinju ulični ratovi mačora za dame koje se počinju tjerati. Doba je to kada se čuje siktanje, režanje i prijeteće zavijanje. Tko obrati pažnju može nerijetko spaziti i nakostriješene mačore koji se strelovito dohvate u koštac i potom odskoče i obično jedan odjuri kao ispaljen iz pračke. Taj je izvukao „kraći kraj“.

Veterinari u to doba često liječimo mačore od gnojnih upala nastalih zbog ugriza ili uboda panđama. Noge, obrazi, vrat ili korijen repa najčešće stradaju.

Takve rane obično nije teško spaziti radi šepanja, oticanja, ponekad i zbog smirenosti i gubitka apetita te na kraju ako čir pukne izlije se gnoj.

No ugrizom se prenose mačja virusna leukemija i imunoinsuficijencija ( mačja sida ) ,a to nije moguće primijetiti odmah. Obično se znakovi bolesti pojavljuju kasnije, ponekad i godinama nakon zaražavanja.

            Vlasnici ženskih mačaka ponekad pitaju zašto njihova ljubimica  pokazuje znakove tjeranja ( učestalo mijauče, valjuška se na leđima, visoko diže rep i upire guzom prema gore kada ju poglade po leđima…) tijekom više dana te ponovno nakon dan, dva prekida i tako tjednima. E to je osobitost mačaka u odnosu na nas ostale: one „štede“ jajne stanice i povećavaju vjerojatnost oplodnje tako što ne ovuliraju ( ne oslobodi se jajna stanica ) ako nije došlo do parenja. U takvoj prilici se nastavlja tjeranje dok ne privuče mužjaka i spari se.

Spolnu zrelost i prvo tjeranje dosegnu poneke već oko 6 mjeseci starosti.

            Plodnost i učestalost uspješnih poroda i podizanja legla ovisi o uvjetima kojima su životinje izložene; ako ima hrane i vode, ako je dostupno sklonište i ako temperatura nije preniska ili visoka, zdravlje dobro biti će i plodnost viša kao i potomstvo brojnije.

            To nas dovodi do borbe protiv neželjenog potomstva među mačkama ljubimcima i među slobodno živućim lutalicama.

Kemijska sterilizacija ili odlaganje tjeranja ili pak sprečavanje začeća za sada nisu potpuno bezopasna i potpuno pouzdana.

Preporuka je kirurška kastracija mačora i sterilizacija mačaka.

Kastracija je uklanjanje testisa. Zahvat je skromniji: načinimo po rez na mošnji za svaki testis kroz koji ga izvadimo i odstranimo. Za vrijeme operacije mačor spava u narkozi. Oporavak je brz: 3-5 dana. Posljedično uklanjanju testisa opada razina testosterona-muškog spolnog hormona koji podržava agresivno ponašanje mužjaka i njihovu teritorijalnost. Kastrati će se manje sukobljavati sa ostalima, manje će biti skloni obilježavanju svojega prostora urinom. Biti će mirniji, krotkiji u pravilu, time se smanjuje i vjerojatnost infekcije bolestima prenosivim ugrizom. No skloniji su tvorbi mokraćnih taloga te trebaju posebnu hranu za kastrate kako bi smanjili taj rizik što je glavni prigovor kastraciji.

Mačkama sterilizacijom odstranimo jajnike te prekinemo spolni ciklus. Za vrijeme zahvata mačka spava u narkozi. Kod sterilizacije ulazimo u trbušnu šupljinu pa je zahvat zahtjevniji nego pri kastraciji mužjaka. Mačke u pravilu podnose operaciju dobro, a oporavak traje 5-8 dana

Nije dobro poduzimati samo podvezivanje jajovoda. Istina, osigurali bismo sterilnost životinje no kao komplikacija veoma vjerojatno bi se razvila upala maternice.

Da bi izvršili kastraciju ili sterilizaciju životinja treba ostati u ambulanti oko dva sata u dogovoreno vrijeme. Na operaciju treba doći na tašte ( nije jela 10-12 sati i nije pila 2 sata ). Nakon operacije bi trebalo osigurati koliko je moguće da ne skače i napreže se 2-3 dana za mužjaka i 5-7 dana za ženku. Tijekom oporavka običavamo napraviti 1-2 kontrolna pregleda.

Operacije izbjegavamo vršiti u trenutku tjeranja ženki jer krvare tijekom zahvata jače. Također i sterilizacije gravidnih ženki duže od tri tjedna

Prva pomoć

Preuzmite Prvu pomoć za vašeg kućnog ljubimca        FirstAidKit