Listopad - pregled usne šupljine

 Od 15. do 30. 10.

Pon, sri, pet 16-19 sati i ut i čet 9 i 30 do 14 sati

 
Tijekom akcije 10% popusta na redovnu cijenu za navedenu uslugu.

Predbilježbe za preglede na tel: 091 23 42 222.

 

 

Od četvrtog do šestog mjeseca starosti štenci i mačići gube mliječne zubiće koji su izrazito oštri i rastu im trajni zubi.

Nemojte sa sigurnošću računati da će Vam ostati koji mliječni za uspomenu jer ih većinom progutaju.

U tom razdoblju primijetiti ćete drugačiji, katkad neugodan miris daha i povremeno oskudne tragove krvi : prvo zbog upale desni u tijeku izmjene zuba, a drugo zbog ranica na mjestu ispalog zubića.

Ako primijetite „duple“ zube tj. da uz mliječni izrasta usporedo trajni zub onosno da mliječni nije ispao, a trajni ga je sustigao po visini trebalo bi načiniti pregled i posavjetovati se o tome što poduzeti. Ako je mliječni zub još čvrsto ukorijenjen obično je preporučljivo vađenje da bismo oslobodili mjesto za pravilan rast trajnog zuba.

Nepravilni zagriz nije uzgojna mana kod svih pasmina, kod nekih je i pasminsko obilježje no temeljno težimo što pravilnijem i potpunijem zubalu. U nekim prilikama je preporučljivo ispravljanje položaja zuba da bi osigurali funkcionalni zagriz i zdravlje usne šupljine kao jedan od preduvjeta zdrave probave i općeg zdravlja.                  

Zbog taloženja plaka na površini zuba preporuča se dnevno čišćenje zuba kojim se znatno smanjuje taloženje zubnog kamenca i upale zubnog mesa.

Osobitost je mačaka da zbog uzanog pojasa zubnog mesa upala zubnog mesa- gingivitis brzo prenese na sluznicu obraza i jezika tj. razvija se stomatitis- upala usne šupljine.

Čišćenju plaka pomažu kemijski i abrazivni dodaci u kvalitetnim hranama, neke igračke ali značajana pomoć je četkica i vlasnički trud.

Najveći protivnik je zubni kamenac koji se nakuplja kao posljedica sklonosti životinje i nedovoljne higijene. Kada primijetite smeđi rub na zubu uz zubno meso koji ne možete ukloniti prstom vrijeme je za uklanjanje kamenca. Obično se uz nakupljanje z.k. razvija posljedični gingivitis, upalu zubnog mesa, pa osjećamo neugodan zadah.

Treba reagirati na prve znakove.

Kod zapuštenih slučajeva dolazi do povlačenja zubnog mesa, rasklimavanja zuba i ispadanja, ponekad nalazimo i gnojne upale zubnog korijena.

           

Lomovi zuba nisu rijetki. Nastaju kao posljedica loših navika kao što su igra kamenjem, griženje ograde, betona, borba...

Slomljeni zub je ponekad moguće plombirati, ponekad je moguće nadogradnje no ponekad ga je nužno izvaditi. Svakako treba u takvom slučaju reagirati brzo jer što je oštećenje svježije to su izgledi za sanaciju bolji.

Kod mačaka, ponekad, se javlja bolest resorpcije vrata zuba. Dolazi do „otapanja“ zubne tvari između korijena i krune zuba. Pojavu prate često upale desni ( crvenilo, neugodan zadah, krvarenje i bujanje desni uz zahvaćeni zub ). Konačni ishod je odlamanje zubne krune i moguća upala zaostalog korijena. Uzrok bolesti još ne znamo ali znamo da kada se pojavi na jednom zubu očekujemo da će zahvatiti i ostale.

           

Ponekad smetnje u usnoj šupljini mogu uzrokovati strana tijela koja se zabodu u meko tkivo ili popriječe među zubima ( kosti, grane...) , ponekad se nađe omotane niti tekstila oko zuba zaostale dlake...

           

Upalu slinovnica obično prati obilje sline izrazito neugodnog mirisa. Koji put se pojavi velik i tvrd otok u području podbratka ili otok ispod jezika koji čak onemogućava gutanje.

            Dobra je vijest da ni psi niti mačke nisu skloni karijesu: javlja se vrlo rijetko i nalazimo ga kod onih koji dijele zalogaj sa vlasnikom te karijes dobiju tim putem.

Na kraju se ,vjerujem, zaključak nameće sam: kao što mi peremo zube i odlazimo na kontrole i liječenje zubnim liječnicima-stomatolozima tako i ustima i zubima ljubimaca treba posvetiti pažnju i trud ( pravilna prehrana, navike i higijena ) te periodičke kontrole kod veterinara.

Prva pomoć

Preuzmite Prvu pomoć za vašeg kućnog ljubimca        FirstAidKit